Therapie Amersfoort

Praktijk Marita Nijboer in Amersfoort

bg

De werkwijze van Therapie Amersfoort

Ieder traject begint met een intake. Hierin bespreken we je hulpvraag, je geschiedenis, en je ervaring met therapie of coaching. Natuurlijk is de intake ook het moment voor jou om mij te leren kennen en mij vragen te stellen over mijn werkwijze. Samen bepalen we of ik de juiste persoon ben om je te helpen.

Ik maak geen gebruik van diagnoses of behandelprotocollen. We kijken samen naar hoe het voor jou het beste werkt. Ik luister, kijk en voel en zet dan die technieken in die op dat moment passend zijn. Hieronder een korte omschrijving van de verschillende methoden:

 • Gesprek

  Bewustzijn over je lichaam kan alleen als je er ook woorden aan leert geven. Zoals alleen maar ‘erover praten’ beperkt blijft tot het denken, blijft alleen maar lichaamsgerichte oefeningen doen beperkt tot de fysieke ervaring alleen. Praten over emoties en lichaamssensaties leidt tot werkelijke integratie.
 • Lichaamswerk

  In ons lichaam zitten ervaringen van ons hele leven opgeslagen. Erover praten leidt soms tot meer begrip, maar geeft niet het veel ruimere inzicht dat lichaamswerk je kan geven. Herinneringen en gebeurtenissen kun je zien en voelen in je lichaam: op orgaanniveau, in je zenuwstelsel en je spierstelsel. Via lichaamswerk maak je contact met je lichaam en creëer je lichaamsbewustzijn. Hierdoor kun je meer levensenergie ervaren en word je vrijer van herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen. Het werken met het lichaam geeft je veel informatie over jezelf en je ontdekt hoeveel zelfhelend vermogen in je lichaam aanwezig is als je er goed naar leert kijken en luisteren.
 • EMDR

  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode voor het verwerken van nare ervaringen en trauma's. Door EMDR neemt de emotionele lading van een nare herinnering of schokkende ervaring af, doordat er een afleidende stimulus wordt ingebracht zoals een bepaalde oogbeweging. Zo kom je als cliënt los van de ongewenste emoties en andere klachten die de herinnering oproept. Niet de herinnering verdwijnt, maar de emotionele lading ervan.

  EMDR is onder andere inzetbaar bij klachten als:
  • herbeleving van een nare ervaring
  • nare dromen
  • stress
  • depressieve stemming
  • slaapproblemen
  • lichamelijke klachten
  • verlieservaringen

  Met EMDR kan ik als therapeut werken met je klacht, waarbij de hinder van deze klacht kan worden verminderd tot een niveau waarop je er minder last van hebt. Vervolgens kunnen we met andere werkvormen en technieken op dieper niveau aan het werk met de problematiek die onder die klacht werkzaam is. EMDR is daarmee een mogelijk onderdeel van de totale therapie. We zullen vooraf kijken of EMDR een geschikte methode is. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je draagkracht.
 • IFS: Alle delen welkom.

  IFS staat voor Internal Family Systems en is een methode die ontwikkeld is door Richard Schwartz. Het beschouwt onze geest als iets dat uit verschillende delen bestaat. Samen zijn ze als het ware een familiesysteem, dat in ons beweegt en reageert. Soms zijn dat ook tegenstrijdige delen. Bijvoorbeeld momenten waarop je denkt: ik moet van die bank af en gaan sporten en tegelijkertijd gedachtes als ‘hè nee, nu niet, geen zin, ik ga niet’. Onze delen hebben eigenlijk het beste met ons voor, maar door omstandigheden zijn ze soms wat extreem geworden en zijn het ook delen waarvan we zeggen: Ik wil dat weghebben, ik wil het niet meer. Dat is begrijpelijk, zeker als het ondermijnende of destructieve delen zijn. In de IFS gaan we er vanuit dat alle delen iets goeds met ons voor hebben en onderzoeken we wat deze delen te zeggen hebben of waar ze bang voor zijn. Vaak zijn ze bij ons gekomen in onze kindertijd, om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld afwijzing of eenzaamheid. We gaan een geïnteresseerde, respectvolle relatie met de delen aan en helpen ze daarmee te verzachten en te helen, zonder dat we ze wegsturen. Als de delen kunnen ontspannen, gaan ze met elkaar samenwerken en komt er meer ruimte voor onszelf, waardoor we liefdevol leiding kunnen geven aan onze innerlijke wereld.
 • Ademwerk

  Ademwerk biedt je de mogelijkheid om heel direct verbinding te maken met je lichaam en de (emotionele) processen die zich hier afspelen. Onbewuste overtuigingen, vastzittende (spier)spanningen en opgekropte emoties worden voelbaar en kun je middels ademwerk loslaten.
 • Innerlijk Kindwerk

  Het innerlijk kind is een metafoor voor het kind dat je geweest bent. Ondanks dat we volwassen zijn geworden, dragen we de ervaringen van vroeger nog in ons mee en reageren we vaak vanuit die vroeg-kinderlijke kwetsingen. Door je bewust te worden van die negatieve ervaringen en de overtuigingen die daaruit zijn ontstaan, kun je als de werkelijk volwassen persoon van nu andere beslissingen nemen en terugkeren naar je essentie. In de therapie werken we vooral met het versterken van de volwassen positie.

En verder...

maak ik gebruik van visualisatie, aanraking, meditatie, geleide fantasie en andere technieken uit de hedendaagse traumatherapie. Bij dat laatste gaan we o.a. op zoek naar je hulpbronnen om daarmee je draagkracht te vergroten.

Geïnteresseerd? Maak een afspraak om samen aan de slag te gaan

Psycholoog Amersfoort Marita Nijboer

Marita Nijboer

 • Betrokken therapeut
 • Intake op korte termijn
 • Geen verwijsbrief nodig
 • Vergoeding (deels) mogelijk
 • Ook op zaterdag

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Neem contact op

Hoe ervaren cliënten mijn hulp?

Aangesloten bij: